Cobh Festival 2022

Het E.K. dat in Cobh gevist zou worden in 2021 is afgelast door het Corona. Er was sprake van dat dit opgeschoven zou worden naar 2022.

Dit is echter niet het geval en gaat de organisatie naar Denemarken . Cobh is in 2023 weer terug aan de beurt om het te organiseren.

Maar de mensen die het toch leuk vinden om in Cobh, Ierland te vissen dit jaar, is er de mogelijkheid om het Cobh Sea Angling Festival te vissen.

Dit festival wordt gevist  op donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 september.

Vele Nederlanders hebben in het verleden hun hengel hier krom gezet en is dan ook terecht een van de langstlopende festivals in Ierland.

Er zijn al verschillende mensen van EFSA NL die daar naar toe gaan en mochten er zelfs 10 leden of meer van ons naar toe gaan, kunnen we ook nog een Nederlands Kampioenschap Buitenlandse wateren inbouwen.

Het festival duurt 3 dagen, maar we kunnen er natuurlijk met 2 traininsdagen wel een complete week van maken.

De 2 trainingsdagen die erbij komen zijn nu bekend en reeds geboekt bij de schipper.

We gaan op dinsdag en woensdag van op 6 & 7 September met de boot Osprey ll  van schipper Pat Condon, geen onbekende bij onze wedstrijdvissers.

De reden dat we de dinsdag en woensdag vissen is omdat de ferry’s rechtstreeks van Frankrijk naar Ierland vertrekken op zondagavond en dus op maandag in de voormiddag aankomen.

Het betreft zowel de ferry verbindingen vanuit Cherbourg-Rosslare en de verbinding Roscoff – Cork. ( die rechtstreekse ferry verbindingen gaan om de 2/3 dagen).

Hieronder heb ik uiteengezet hoe het Cobh Sea Angling Festival georganiseerd wordt en welke soort visserij erbij komt kijken.

Wat is het Cobh Festival ?

Het Cobh festival wordt al jaren georganiseerd, dit jaar zelfs voor de 57e keer.

In de jaren 1980 t/m 2000 werd dit festival bezocht door vele Nederlanders van de verenigingen Seagull uit Amsterdam, De Pierewaaiers uit Den Haag en diverse leden van EFSA Nederland. Toen waren er altijd wel 125-150 Deelnemers in totaal.

Tegenwoordig is dit aantal wel geslonken, maar nog altijd goed voor ca. 50 deelnemers uit Schotland, Wales, Engeland, Nederland en Ierland zelf natuurlijk.

De organisatie is in handen van de Cobh SAC, die elk jaar weer een goede organisatie neerzet.

Alleen de afgelopen 2 jaar, 2020 & 2021 is het niet doorgegaan ivm. het Covid-19.

In de organisatie was het de Nederlander Ruud Boelhouwer die daar zijn steentje aan bij droeg, Ruud woonde in Cobh met zijn echtgenote en had daar ook een boot.

Als topman bij shell had hij overal op de wereld gewerkt voor shell en na zijn pensioen heeft hij zich genesteld met echtgenote in Cobh.

Ruud is echter in 2019 Overleden aan Kanker. Zijn echtgenote draagt nog steeds zorg voor de organisatie van het Cobh Sea Angling Festival.

 Het festival is onder de deelnemers in een sfeer van vriendschap en gemoedelijkheid.

Elke avond is er in een bar of restaurant dat sponsor is van het festival, wel iets te doen door het aanbieden van hapjes en kleine maaltijden aan de bar.

In de morgen van vertrek is er een zee van tijd om goed te ontbijten in je verblijf of huis want men hoeft pas om 09,30 uur aanwezig te zijn aan de boten en vertrekken dan om 10.00 uur aan de pier, alleen op Zaterdag de laatste dag word er een uur eerder vertrokken vanwege het afscheidsdiner en prijsuitreiking die avond in het Commodore Hotel.

Het afscheidsdiner zit in de prijs van het festival.

De prijs om in te schrijven bedraagt ca. € 250,00 all-in.

Je kan in Coch kiezen uit het Commodore Hotel ef verschillende B & B, maar ook van de diverse huurhuizen of appartementen.

Deze kunnen gehuurd worden via Booking.Com, Homeaway en AirBnb.

Je moet wel zorgen dat je in de buurt van de havenpier zit, zodat je daar te voet naar toe kan.

Het parkeren in Cobh mag niet langer dan 2 uur aan de haven, wel is er een vrije parkeerplaats achter de Kathedraal van Cobh.

In het verleden waren het altijd 4 visdagen, maar na lang beraadslagen hebben ze dit terug gebracht naar 3 dagen mede om ook de kosten te drukken voor de deelnemers.

De visserij zelf en het aantal visdagen past wel een beetje bij de leeftijd van de deelnemers van tegenwoordig, want gezien er geen jeugd bijkomt  is dit voor vele deelnemers een pluspunt.

Vandaar dat ze ook terug zijn gegaan naar 3 wedstrijddagen. Veel mensen gaan tenslotte een paar dagen van te voren proefvissen en dan worden het tocht nog 5 visdagen, wat voor de meeste deelnemers meer dan genoeg is.

De visserij is ook gemakkelijk en is elke dag hetzelfde, zodat er geen grote viskisten mee gesleept hoeven te worden, want elke dag wat anders vergt heel veel materiaal.

Er word gevist op gewicht, waarbij de vis aan boord word gewogen door de schipper en ook een boot commisaris die daarbij aanwezig is.

Voor elke KG. worden 10 Pnt. toegekend. Zijn de vissen kleiner dan 1 Kg, dan worden er 5 Pnt. Gegeven.

Je kan dus kiezen voor Pollak ( grotere aantallen vis) of het vissen op Conger die meerdere KG. zwaar zijn.

Om in Cobh te verblijven heb je diverse mogelijkheden, diverse onder ons weten inmiddels al wel een beetje de weg in Cobh, omdat ze daar het Europees Kampioenschap van EFSA hebben gevist in 2016.

Deze visserij viel bij diverse deelnemers in de smaak.

Vandaar dat ik wat mensen warm probeer te maken voor de mogelijkheid die er is om daar toch wedstrijden te kunnen vissen.

Wil Franken

Osprey II

Programma Cobh Festival 2022
Woensdag  7  Sept.          registratie om 20.00 uur. Commodore Hotel.

Donderdag 8  Sept.          1ste visdag

Vrijdag      9  Sept.           2de Visdag.

Zaterdag   10 Sept.           3de Visdag.

Alle vissers worden verzocht zich te registreren bij het Commodore Hotel. Dit wordt gevolgd door een licht buffet en een presentatie bij de receptie om 21.00 uur. Waar sportvissers elkaar kunnen ontmoeten en met oude vrienden kunnen bijpraten.

Vis check-in.

Visdagen zijn: Donderdag , vrijdag en Zaterdag

Alle sportvissers moeten inchecken tussen 8.45 en 9.30 uur op het kantoor op de pier
Maar op vrijdag is het inchecken van 8.00 tot 8.30 uur.

Boten vertrekken om 10.00 uur stipt. Op Zaterdag om 09.00 uur

Voorstelling van prijzen en galadiner.

Alle sportvissers en vrienden worden uitgenodigd om deel te nemen aan het galadiner. De prijzen worden uitgereikt in Club C en gevolgd door diner en entertainment door de Ierse band Gaelic Brew in O'Shea's Bar.

Kaarten voor galadiner en presentation zijn niet later dan woensdagochtend verkrijgbaar bij clubleden.

Entertainment gids:


Woensdag:  Commodore Hotel
Donderdag: Kellys Bar.
Vrijdag:      Lusatania Bar

Zaterdag:  Commodore Hotel , prijsuitreiking en Afscheids Diner

Cobh Sea Angling Club: Conservatie & scoresysteem.

Elke boot heeft een niet-visser, een weegschaal en een meetlint.
De steward weegt en registreert de vis gevangen door de vissers. Eenmaal opgenomen, kan  de visser de vis terugzetten of houden voor consumptie.

- Makreel en haai zijn uitgesloten.
- 100 punten voor een Common skate.
- Mogelijke exemplaar vissen en soorten die te groot zijn om aan boord te wegen, worden     teruggebracht naar de incheckvelden voor weging aan de kant..
- De competitie zal worden beslist op een punten toegekend systeem.
- Tien punten per Kilogram gewogen vis.
- Tien punten per hondshaai.
- Dogfish wordt NIET gewogen maar wordt wel geregistreerd.
- In het geval van een gelijkspel, zal het grotere aantal vissen de winnaar zijn.

Wedstrijd regelement Cobh Festival 2022

1) Voordat ze aan boord gaan, moeten alle deelnemers zich vóór 9.30 uur melden bij het kantoor op de pier. En vóór 8.30 uur. Op vrijdag.

2) Een gebied dat elke dag door het organiserend comité word geselecteerd word gevist die dag. De boten mogen niet buiten dit gebied vissen, tenzij het comité of de bootkapiteins, in het belang van de veiligheid, anders besluiten. Elke boot die buiten het geselecteerde gebied vist, wordt gediskwalificeerd.

3) Alle boten moeten voor anker gaan op de visplaats. Driften of trollen is niet toegestaan. Boten moeten verankeren binnen het geselecteerde gebied, maar moeten wel minstens 40 Meter van de andere boten vandaan blijven, op anker.

4) De schipper van de boot zal verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de boot en moet te allen tijde zijn boordradio aan houden.

5) De door het comité aangewezen Angling Captain moet er voor zorgen dat de regels aan boord worden nageleefd zodat dat voor iedereen gelijk is. Er word 1x gewisseld aan boord, die tijd word in de morgen door de angling Captain bekent gemaakt. Elke visser hij/zij verplaatst zich 3 plaatsen naar rechts. Als er minder dan 8 vissers aan boord staan is dit 2 plaatsen naar rechts.

6) De Schipper is verantwoordelijk voor het wegen en registreren van elke vis.

7) Hengelen is alleen mogelijk met hengel en lijn. Slechts één hengel mag voorzien zijn van een onderlijn met een lijn van ten hoogste 3 haken. Reserve onderlijnen moeten opgeborgen worden in de viskist. Er mogen meerdere hengels aan boord zijn maar zonder onderlijn. Deze reserve hengels moeten opgeborgen worden op de plaatsen die daar voor bestemd zijn en mogen andere vissers niet hinderen.

8) De onderlijn mag niet langer zijn dan 2,50 Mtr. Om op de bodem te vissen. Voor het vissen op Pollak boven de bodem, mag de onderlijn een lengte hebben van 4,00 Mtr.

9) Inktvis, Haring, Makreel, Zandaal en kunstaas mogen als aas worden gebruikt , men kan ook nog pakjes Zagers bijkopen voor het vissen op Pollak die moeten voor het festival besteld worden bij de organisatie.

10) In het belang van de veiligheid moet elke vorm van uitgooien ( casting) vanaf de boot worden uitgesloten. Onderhands uitwerpen is toegestaan mits het lood en aas zich buiten de boot bevind.

11) Een deelnemer of Angling Captain kan, indien hij daartoe wordt opgeroepen, te helpen of assisteren, zodat de deelnemer de hengel beter kan hanteren en aanpakken. Een vis die ergens in zijn lichaam wordt gevangen, komt in aanmerking. Een vis gevangen door twee vissers in zijn bek komt niet in aanmerking. Een vis gevangen door een visser in zijn bek en een andere op zijn lichaam gaat naar de visser wiens haak in de mond van de vis zit. In de gespreksonderwerpen beveelt de commissie een beperkt en juist gebruik van de gaf aan, het beste kan het schepnet gebruikt worden.

12) In het geval dat het schepnet nodig is maar niet beschikbaar is omdat er een andere vis wordt aangeland, kan de visser de kapitein vragen hem mee te delen dat hij de vis optilt. Zodra de visser de onderlijn optilt en de lijn breekt op dat moment krijgt de deelnemer altijd nog 50 Punten voor die gevangen vis. De schipper moet het wel geconstateerd hebben.

13) Zodra de vis is geland, is de vis voor verantwoording van de visser totdat hij correct is geregistreerd. Als de vis ontsnapt tijdens het wachten op het wegen, is dit voor de verantwoordelijkheid van de deelnemer zelf, er worden dan GEEN vangstpunten toegekend voor de gevangen vis. De enige uitzondering op deze regel geldt voor de kleine Congeralen die eventueel ontsnappen via de spuigaten.

14) Haai, Horsmakreel en Makreel tellen niet mee. Minimum lengtes zijn: Leng: 45 CM., Schar: 25 Cm, Congeraal: 40 CM, Ponen: 25 Cm, Zeebaars: 43 CM, Pollak en Koolvis: 30 CM, Ruwe Haai: 140 CM, Roggen: 45 cm spanwijdte, Kabeljauw: 30 CM, Lipvis: 25 CM, Alle andere soorten vissen: 30 CM. Er zal een maatlat op de boot zijn.

15) Hondshaai zal niet worden gewogen maar moet worden getoond aan de schipper aan boord, die hem dan noteert . Voor een Hondshaai worden 10 Punten toegekend.

16) Wanneer een deelnemer constateert dat de vis boven de vereiste lengte is ( behalve de Hondshaai) moet men die vis aanbieden aan de schipper die hem dan weegt en registreert.

17) het is de verantwoordelijkheid van elke deelnemer om te zien dat zijn / haar vangst nauwkeurig word gemeten/gewogen en later geregistreerd.

18) Wanneer de vis door de schipper van de boot tot tevredenheid van de visser is geregistreerd, kan hij worden teruggezet in de zee of worden vastgehouden door de visser, als hij / zij dat wenst.

19) Alle vissen die niet worden geïdentificeerd of waarvan een vis denkt dat het een exemplaar wat een record of Irish Specimen is, of een vis die te zwaar is voor de weegschalen aan boord, moeten aan de wal worden gebracht en aan het comité worden gepresenteerd voor weging of record bepaling.

20) De competitie wordt bepaald op een puntensysteem dat 10 punten per kilogram visgewicht en 10 punten voor elke Hondshaai. In het geval van een gelijke stand, zal het grootste aantal vissen beslissen, is dat ook gelijk dan zal de zwaarste enkelvoudige vis beslissen. In het geval van gelijke stand voor de single zwaarste vis, zal worden besloten door de eerste beste vis (dat wil zeggen grootste percentage van de Ierse record). In het geval van een verder gelijke stand, de volgende zwaarste vis, en in het geval van een nog verder gelijke stand, zal worden besloten door het grootste aantal vissen.

21) De vis die word uitgedraaid tijdens het eindsein telt nog mee voor de wedstrijd. wanneer de kapitein van de boot besluit dat het tijd is om de visgronden te verlaten, moeten alle andere vissers hun lijnen uit het water halen, alleen diegene die er nog vis aan heeft krijgt de gelegenheid om zijn vis te landen. De vis telt dan nog mee.

22) Wie een protest indient inzake van een probleem aan boord die dag moet schriftelijk worden ingediend bij de organisatie. Het protest moet ondertekent zijn door de betreffende deelnemer en eventueel een getuige aan boord en de Angling Captain. Het protest moet binnen 30 Minuten bij de organisatie afgeleverd zijn.

23) Wissel trofeeën die volgens deze regels worden gewonnen, worden na de presentatieceremonie door Cobh Sea Angling Club behouden. Alle trophy-winnaars krijgen de mogelijkheid om foto's te laten maken met hun trofeeën.

24) Elke deelnemer is verantwoordelijk voor het verstrekken van zijn / haar eigen zwemvest (minimum specificatie 150 N) en moet deze te allen tijde op de boot bij hebben.

25) Gebruik van roestvrijstalen haken is niet toegestaan in het belang van conservering.

26) 100 Punten zullen worden toegekend voor een Common Skate die naar de oppervlakte is gebracht, positief geïdentificeerd door de Kapitein van de boot, en onmiddellijk en ongedeerd de vrijheid geven

Let op: Maak gebruik alsjeblieft zakken voor vuilnis op de boten.