English Species CS, Weymouth

Verslag van de Flatfish Species days in Weymouth op 15 & 16 April J.L.

 

EFSA Engeland organiseerde met de Paasdagen de Flatfish Species days voor EFSA leden uit Engeland, waar ook andere leden van EFSA van de andere landen aan mee konden doen. Er werd gevist met 5 boten, waarvan 3 catamarans.

Nederland was vertegenwoordigd met Ernest Ripson en Wil Franken.

Het totale deelnemersveld bestond uit 48 personen.

De organisatie was in handen van EFSA Engeland.

Er werd alleen gevist op Platvis ( Species flatfish ).

De visserij was op Griet, Tarbot en Schol. Op die soorten werd gevist op de drift.

Lood van 230 gram t/m 280 Gram was ruim voldoende

Voor de visserij op Blonde Rog werd gevist op anker.

Het aas wat we kregen van de organisatie waren 9 Makrelen, 1 Pond pijlinktvis en 200 Gram Gamba’s.                                                                                                                         Ruim voldoende om de gehele dag door te komen, de vistijd was in totaal 6 uur.

De puntentelling was op lengte gemeten en voor de soorten Schol, Griet en Tarbot werd er 2 PNT. Per CM gegeven. De vis moest wel minstens 30 CM lang zijn.

Bij de rog werd er gemeten over de gehele vleugelbreedte en daar kreeg men 1 PNT. Per CM.

De visserij was niet al te best, de eerste dag had Wil Franken 2 Tarbotten en de tweede dag slechts 1. In het formaat 38 – 50 CM.

De tweede dag aan boord bij Wil Franken ving Neil Bryant, voorzitter van EFSA Engeland een prachtige Tarbot van 13 LB ( 6 KG. ) ( zie foto )

Ernest Ripson had de eerste dag geen vis en de tweede dag 1 Tarbot.

De tweede dag had Ernest met zijn boot de gehele dag op anker gevist en dan kan je natuurlijk ook andere soorten vangen, hij had de pech om die dag 8 Hondshaaien en 1 Kathaai te vangen en die tellen natuurlijk niet mee.

Er moest in de zijkant van de boot gevist worden met zeer zwaar ankerlood vanwege de stroming. ( zie foto )

Op die boot waren de eerste dag wat Blonde Roggen gevangen waarvan het grootste exemplaar 28 Lb was en gevangen was door Rod Adamson van Wales. ( zie Foto.)                   De tweede dag waren er slechts 2 Blonde Roggen aan boord van die boot.

De meeste andere boten ( 4 boten ) hebben alleen op Tarbot en Griet gevist op de drift. Grote Schollen zijn er heel weinig omdat de mosselbanken deze winter weer uit elkaar waren gestormd.

Ze waren bijna hersteld van de grote storm 2 jaar geleden, maar de banken zijn opnieuw beschadigd dat er geen Schol opkomt.

 

De eerste dag was Ray Barron winnaar met 1 Griet en 5 Tarbotten, de tweede dag was Neil Bryant winnaar met de vangst van 4 Grieten en die grote Tarbot.

Overall winnaar was over 2 dagen Ray Barron, op de 2e plaats Neil Bryant en op de 3e plaats Ken Smith.

Wil Franken was winnaar van de beste visser buiten het U.K. in het alg. Klassement kwam ik op een 12e plaats.

Jammer dat de vangsten niet zo goed waren, maar we zijn weer een hele ervaring rijker en hebben weer veel gezien en geleerd.

Het deelnemersveld was wel zwaar te noemen, maar daar leer je alleen maar van.

De organisatie was prima op orde en alles goed in banen geleid door Andy Selby van het Weymouth Angling Centre.

 

Wil Franken