EC Boat Weymouth 2019

EFSA EUROPEAN BOAT & LINE CLASS CHAMPIOSHIPS WEYMOUTH 2019

 

Voor het eerst in mijn vis carrière doe ik mee aan een EFSA Europees bootkampioenschap, waarin is ingebouwd het NKBW en Lichte Lijnentoernooi van de Nederlandse sectie. Uit de voorafgaande uitgebreide briefing door Wil Franken en Joop Schik voor en tijdens de ALV was mij al volstrekt duidelijk geworden dat deze visserij op nota bene meer dan 20 soorten tijdens de General Fishing met dito onderlijnen, verschillende haaksoorten , loodgewichten etc., helemaal niets van doen heeft met mijn eigenlijke tak van sport te weten de big gamevisserij. Op een enkel tripje naar Engeland en Ierland in het verre verleden word ik niet of nauwelijks gehinderd door enige kennis en ervaring op dit gebied, meer in het bijzonder de visserij op lipvis en zeekarper. Ik heb dan ook dankbaar gebruik gemaakt van de uitvoerige informatie die Wil en Joop voorafgaande en tijdens het kampioenschap hebben verstrekt en tevens van de speciaal door Wil vervaardigde onderlijnen.  Ook mijn vis maat Frans van Oss ben ik zeer dankbaar voor het advies om mijn oude Scheveningen boothengels liever  thuis te laten en in ieder geval een 4 meter lange Tubertini hengel aan te schaffen, dat had ik jaren geleden al moeten doen natuurlijk!

 

Het toernooi bestond uit twee onderdelen, de  eerste  twee dagen, maandag en dinsdag, het  Lichte Lijnen Kampioenschap met speciaal door de organisatie verstrekte 30 lb dyneema  , waarbij met uitsluitend een haak voornamelijk zou worden gevist op Conger, rog, ruwe haai ongeacht het gewicht en verder andere  bewoners van de riffen die groter moesten zijn dan 5 lb om voor punten in aanmerking te komen. Op woensdag, donderdag en vrijdag volgden de bootkampioenschappen oftewel de General Fishing, waarbij met maximaal twee haken zou worden gevist en alle vissoorten met een minimumlengte van 20 cm aan bod zouden komen. Anders dan bij de Lichte Lijnen dagen waarbij zonder limiet op het aantal vissen punten konden worden verdiend, kreeg elke deelnemer aan de bootkampioenschappen slechts de volledige vispunten, afhankelijk van de gevangen vissoort, voor de eerste vijf vissen en vervolgens daarna slechts een punt per vis voor de volgende vijf van die soort met een maximum van tien vissen per soort. Daarnaast werd voor   elke vissoort  drie punten extra toegekend. De deelnemer met de meeste punten aan boord kreeg op elke boot 100% toegekend, de overige deelnemers op elke boot kreeg een percentage toegekend op basis van hun punten als een percentage van de winnaar van de boot. De overall  winnaar van het boot- en lijnkampioenschap is de deelnemer met hoogste bij elkaar opgetelde score over alle vijf de dagen van het kampioenschap. Ingeval van een gelijke score prevaleert het grootste aantal vis of indien ook dit gelijk is het grootste aantal soorten.

 

Gezien mijn big game achtergrond wekt het geen verbazing dat ik mij zou gaan toeleggen op het lichte lijnen  kampioenschap, daar deze visserij toch wel duidelijke overeenkomsten vertoont met de little big game bodemvisserij. Op maandagmorgen  maakten zo’n 111 deelnemers afkomstig uit 17 verschillende landen zich aan de kade gereed om het ruige weer te trotseren, veel wind en regen en hoge golven maakten het niet eenvoudig om je aan boord staande te houden. Samen met Wouter van As stond ik op het achterdek, een betere loting konden we niet hebben. Gezien de toenemende wind besluit de schipper dicht bij de kust te blijven en te gaan driften op de zandbanken, een wijs besluit bleek achteraf. Vrij snel vangt Wouter een prachtige tarbot, die de schipper met groot genoegen als avondmaaltijd in ontvangst nam, helaas leverde de tarbot die de 5 lb niet haalde, geen punten op. Daarna was het mijn beurt en na een paar mooie aanbeten kreeg ik een mooie run en hangen die vis, mijn korte Ugly Stick van 1.8 meter met TLD 30 reel bleek perfect voor deze visserij. Het resultaat was een fraaie blonde rog van 18 lb, dat smaakte natuurlijk naar meer! Binnen een uur mocht ik  nog twee vrijwel identieke blonde roggen erbij vangen, mijn visdag kon uiteraard niet meer stuk. Achter mij stond een vriendelijke Noor Petter Skudal,  die mij bij  aanvang al had verteld dat hij meerdere malen in afgelopen jaren  als tweede in de EFSA bootkampioenschappen was geëindigd en iets in zijn gezicht deed mij vermoeden dat hij dit keer beslist niet van plan was als tweede te eindigen. Naamgenoot Petter had inmiddels ook twee blonde roggen op zijn naam staan maar dat was niet helemaal  naar zijn zin en schakelde ineens over op een heel ander systeem met significant kleinere haken en dito aas. Het resultaat bleef niet lang uit en liet zich raden: in no time ving Noorse Petter de ene dropveter conger na de andere, ik moet eerlijk zeggen dat ik  met mijn vis maat Les Lozowski dit seizoen in Nederland grotere en dikkere palingen in de rivier heb gevangen, maar ja, een Conger is en blijft een Conger ongeacht het formaat en leverde 15 punten per vis op en een rog slechts 10, dus Noorse Petter was eigenlijk heel goed en slim  bezig, hij drukte mij wel op het hart aan boord geen ruchtbaarheid te geven aan zijn aangepaste vismethodiek. Omdat de roggen het inmiddels compleet lieten afweten en ik in punten een flinke achterstand had opgelopen was het voor mij een goed moment om ook  veel lichter te gaan vissen, alhoewel ik diep in mijn hart veel liever op mooie rog vis dan op ondermaatse Congers, die meer punten opleveren, maar het is nu eenmaal een kampioenschap! Op de valreep vang ik nog twee kleine Congers bij, goed voor de volle punten. Eindresultaat van de eerste visdag, Noorse Petter eerste plaats met een score van 100 % en Nederlandse Peter een welkome tweede plaats met een score van 75%, uiteraard veel meer dan ik gehoopt en verwacht had!

 

De tweede lichte lijnen dag beloofde qua weer veel beter te worden, de regen was in ieder geval gestopt, iedereen slaakte een zucht van verlichting, of dat ook zou betekenen dat de visserij stukken beter zou worden was nog zeer de vraag. Wederom lootte ik, ditmaal met Joop Schik als buurman een plaats op het achterdek,  altijd fijn en bijzonder leerzaam  om naast iemand met zo’n schat aan ervaring te staan natuurlijk. Het bleek een taaie dag te worden met relatief weinig aanbeten. Joop ving desalniettemin regelmatig vis, alleen niet de soort waar hij op gehoopt had of  het  minimumgewicht  wat nodig was om punten te scoren. Eindelijk na lang wachten, krijg ik op mijn eigen gefabriceerde onderlijn voorzien van een  eska light, mijn eerste aanbeet, onmiskenbaar Conger, ook nu was het credo kleine haken en weinig aas gebruiken. Uiteindelijk vang ik drie Congers, Joop vangt  eerst een mooie Tope die wel punten opleverde gevolgd door een Conger.  Een mooie afsluiting voor mij was een fraai getekende kathaai, die al jaren op verlanglijstje stond die net de 5 lb niet haalde maar dat mocht voor mij de pret niet drukken. Met een gedeelde derde plaats aan boord mag ik na twee dagen lichte lijnen vissen voor het Nederlands Kampioenschap mijn bronzen medaille opeisen, Joop wordt tweede met hetzelfde aantal punten maar met meer vissen op de eerste dag en Ernest Ripson komt op de eerste plaats.

 

Iedereen hoopte dat voor de volgende drie dagen van de bootkampioenschappen de wind wat zou gaan liggen, maar niets bleek minder waar! Op de eerste dag van de general fishing probeerden een aantal boten wat verder de zee op te gaan maar moesten al snel onverrichter zake terugkeren, de wind bleef aanwakkeren en de golven werden steeds hoger. De speciaal voor deze visserij aangeschafte vier meter lange Tubertini  hengel voldeed perfect met name voor de visserij op de lipvis en zeekarper. Voor de meesten waaronder ikzelf bleef het sprokkelen om wat visjes te vangen, naast de zeekarper en lipvis maakte voor mij een incidentele rode poon en op de valreep een smooth hound mijn dag weer goed. Samen met vismaat Paulus van Berk een supergezellige dag aan boord gehad. Over  de tweede dag kan ik kort zijn nu dit qua weer en visserij een herhaling van dag een bleek te zijn, nog steeds veel wind en daardoor beperkte mogelijkheden. Desalniettemin werden er door deze en gene prachtige exemplaren lipvis en zeekarper gevangen.

 

Boven aan de top van het klassement scoorde de Duitse Katharina Schleiff voor de vierde opvolgende dag een maximum van 100%, tja je kan vissen of niet, in totaal dus de maximale 400 % en was heel hard op weg om de nieuw Europese kampioene van 2019 te worden, op de voet gevolgd door nog twee toppers, Martin Hubert uit Denemarken en Steve Souter uit Schotland, het zou een buitengewoon spannende afloop gaan worden! In de National  Teams categorie was de spanning er niet minder om,  weliswaar domineerde het A team van Noorwegen op de eerste  plaats, echter om de tweede en derde plaats zou nog een hevige strijd gaan plaatsvinden op de laatste toernooi dag tussen Nederland A, Schotland A, Engeland B en Ierland B!

 

Laatste dag van de General Fishing. Eindelijk een dag zonder wind, zonder regen en volop  zon, het beloofde een topdag te worden en dat werd het ook. Iedereen ving  veel meer en grotere vis dan de dagen ervoor. Ditmaal viste ik met Arjan Stelwage aan boord die deze visserij als geen ander verstaat en zijn boekje rap vol viste. Ook ik had niet te klagen en ving meer en grotere lipvissen en zeekarper dan de voorgaande dagen bij elkaar en dat ook nog met schitterend weer, wat wil een mens nog meer, kortom een perfecte dag om het kampioenschap mee af te sluiten.

 

De grote vraag die iedereen bezig hield was natuurlijk of de gedoodverfde winnares Katharina Schleiff onder zware pressie ook op de laatste toernooidag  het maximum van 100 % zou gaan scoren. Het antwoord luidt ontkennend, Katharina bleef steken op een respectabele 67 % score, daarmee de deur die al op een kier stond, wagenwijd open zettend  voor Martin Hubert die wel de 100% score wist te behalen , goed voor de gouden  medaille, direct gevolgd door Steve Souter die de tweede plaats veroverde zodat Katharina Schleiff uiteindelijk op de derde plaats belandde, nog steeds een briljante prestatie! Naamgenoot Petter Skudal van Noorwegen A  scoorde ook op de laatste dag  het maximum van 100 % , drie maal in vijf dagen, en  pakte daarmee de vierde plaats. In de National Teams categorie bleef Noorwegen A op de eerste plaats staan, Schotland A pakte de zilveren medaille en Engeland B brons, Nederland A kwam op de 6de plaats. Bij de 4- mans teams bereikten Wil Franken, Joop Schik, Steve Souter en Scott Gibson de tweede plaats. Overall in het Nederlands kampioenschap is de gouden medaille voor Ernest Ripson , zilver voor  Joop Schik  en brons voor Wil Franken .

 

EFSA  Nederland kan terugkijken op een zeer geslaagd en perfect georganiseerd kampioenschap met vele nationaliteiten, waarin  kameraadschap en sportiviteit de boventoon voerde. Inmiddels heb ik de smaak  te pakken gekregen en sta te popelen om mij zodra mogelijk bij onze secretaris Miranda Koop in te schrijven voor het volgende kampioenschap in Cobh , wat in 2021 zal plaatsvinden!

 

Peter Ouwendijk

 

E.K. EFSA bootvissen in Weymouth, van 9 – 13 September, 2019 Weymouth, een parel aan de Engelse Zuidkust met daaraan vast het Schiereiland portland en dit alles ligt in het graafschap Dorset.

Weymouth was niet voor niets uitverkoren door het Olympisch Comitè om daar de zeilwedstrijden te houden tijdens de laatste olympiade in Engeland en dat was dan ook geen verrassing, dit omdat er alle middelen zijn om zo iets te organiseren en bij slecht weer daar gebruik kan worden gemaakt van de binnenzee tussen Weymouth en het schiereiland Portland.

Dit is ook een heel groot gebied wat in het verleden als marinebasis diende en afgeschermd is door dammen in de zee. Weymouth is dan ook de parel van de Engelse zuidkust.

Maar Weymouth zelf heeft meer mogelijkheden dan alleen zeilen, het heeft ook de grootste en beste sportvissers vloot in de haven liggen van heel Engeland die dan ook gebruikt word voor die doeleinden , en dan niet alleen voor vissen maar ook voor duiken.

Nergens anders liggen zoveel catamarans in een haven als in Weymouth, voor de sportvisserij zijn er momenteel 20 beschikbaar, het hele arsenaal boten wordt geschat op 50 stuks die voor dit doel geschikt zijn. Overzicht ligplaatsen catamarans Plymouth en Weymouth zijn ook de plaatsen aan de Engelse Zuidkust waar in de eind Tachtiger jaren gepionierd werd met het vissen bij de Engelse kanaaleilanden zoals Geurnsey en Aldernay door 5 daagse trips te maken naar die eilanden vanuit die Engelse plaatsen.

Hier waren de schippers Georgie Dickson van de boot Artellerymen uit Plymouth( tegenwoordig varend met een Blyth catamaran onder de naam C-Cheeta) en de bekende schipper Chris Caines van de boot Tiger Lily (ook een Blyth Catamaran) uit Weymouth voor verantwoordelijk en die daarbij alle gevaren van ,, het kanaal,, trotseerde. Helaas is Chris Caines niet meer in ons midden.

Het hotel waar het hoofdkwartier van EFSA word gevestigd is het CROWN hotel, dit ligt midden in het centrum, vlakbij alle restaurants, shops en de haven waar de ligplaatsen zijn van de boten.

Het hotel heeft 86 kamers en diverse zalen, voor de mensen die daar verblijven worden parkeervergunningen geregeld. www.kingshotels.co.uk/hotels/crown-hotel. Weymouth is ook niet voor niets de thuisbasis van diverse bootvissers uit Nederland en België, in 2005 en 2015 was het Weymouth die de organisatie op zich nam voor het W.K. Bootvissen en in 2011 en 2014 vond daar ook het Eur.Kampioenschap plaats van EFSA.

Al deze wedstrijden waren een groot succes ten eerste door de vangsten en de grote verscheidenheid aan vis in dit deel van Zuid-Engeland. Vanuit het Weymouth Angling Centre worden er elk jaar diverse wedstrijden gehouden met als thuisbasis Weymouth, met de boot maar ook vanaf het strand, want daar ligt ook het beroemde Checil Beach.

Maar om elk jaar je hart op te kunnen halen in Weymouth is er één wedstrijd die er werkelijk bovenuit steekt en dat is de WIBAC, dit staat voor, Weymouth International Boat Angling Challange.

Dit is een festival waarbij men dan ook 5 dagen op zee zit en daar worden dan ook elke dag verschillende soorten visserij beoefent. De naam Challange zegt het al, ze beschouwen het als een uitdaging om tegen elkaar te vissen op basis van vriendschap en collegialiteit en vooral sportiviteit. Alle vis die gevangen word in die 5 dagen is op basis van Catch and release, voor elke vis staan bepaalde punten en word dan direct terug gegooid. Mocht men echter vis meenemen voor eigen consumptie dan blijft dit altijd mogelijk en daar wordt dan de staart van verwijderd.

Weymouth staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan vis, maar ook de zeldzame soorten die alleen daar maar op de banken worden gevangen. Op al die dagen zijn de schipper en controleur zeer belangrijk aan boord om tot een goede visserij te komen Maar gezien mijn ervaring zijn bijna alle schippers vakmensen op hun gebied en vooral met het schatten van het gewicht van de vis, zij zitten vooral bij grote vis daar geen Kilogram naast.

De organisatie van die wedstrijden is in handen van EFSA Engeland ondersteund door Andy Selby van het Weymouth Angling Centre, een ware vakman op dit gebied en geassisteerd door zijn charmante echtgenote Charlotte Selby. Neil Bryant de voorzitter van EFSA Engeland heeft de verantwoordelijkheid voor de organisatie , ondersteund door de andere bestuursleden die ook van wanten weten. Maar wil je meer weten over de wedstrijden en natuurlijk de materialen waarmee gevist word kan je altijd contact opnemen met Joop Schik, Wil Franken of Ernest Ripson, die een schat aan gegevens hebben om goed voor de dag te komen in Weymouth, maar ook op het gebied van reglementen van het festival aldaar en de diverse puntentellingen die daar gehanteerd worden.

De opstapplaats van de boten is aan het ponton voor in de haven, vlakbij de aanleg van de Condor ferry. Daar kan je in de vroege morgen koffie kopen aan de wagen van een speciaal bedrijf en na terugkomst van de boten zijn er hamburgers en diverse andere broodjes te koop aan die kraam onder het genot van een vers getapt biertje.

Daar in de buurt zijn ook de meeste kleine hotels en B&B , je kan als het ware vanuit de achterkant van het hotel of B&B zo op de boot stappen. Het parkeren in Weymouth is soms zeer lastig, maar logeer je bij een van de B & B aan de haven is het geen probleem, die hebben meestal gratis parkeren en men kan vanuit de B & B naar de boten lopen.

Heb je een hotel of huis gehuurd ergens anders in Weymouth, dan vormt dat ook geen probleem, want er zullen waarschijnlijk parkeervergunningen uitgegeven worden om de 5 visdagen gratis te parkeren aan de haven bij de boten. Dit is het voormalige terrein van de Condor Lines Ferry, maar die vaart niet meer op Weymouth, alleen nog vanuit Poole.

Op het haven plateau waar de boten vertrekken is tevens een container geplaatst die dienst doet als hengelsportzaak om eventuele dingen te kopen die men vergeten is of gelijk die dag nog nodig heeft. Tevens is er nog een container die dienst doet als opslagplaats voor het hengelsport materiaal en de loodemmers van deelnemers, zodat die dat niet mee hoeven te slepen naar hun hotel. Deze containers worden in de nacht bewaakt door een beveiligingsbedrijf.

Tevens kan je van te voren aangeven of je samen met een bepaalde of meerdere bepaalde personen samen aan boord wil staan. ( Familie of partners ) Algemene informatie betreft het vissen en het festival: De boten mogen niet verder dan 15 Mijl vanuit de brug in de haven van Weymouth uitvaren.

Er wordt meestal gevist in de omgeving van Portland, dit is een schiereiland waar 4 verschillende stromingen samenkomen, een van de beste plaatsen voor de Zeekarper in Zuid- Engeland. Verder zit er een grote verscheidenheid aan vis. Je kan op 1 dag soms wel 14 verschillende soorten vis vangen. Het aas voor de wedstrijddagen zijn in de prijs inbegrepen, maar voor het begin van de wedstrijd word er nog extra gevist op Makreel, die makreel wordt gezamenlijk bij elkaar gedaan en verdeelt onder de deelnemers op die bepaalde boot. Dit is een taak van de controleur op de boot. Aasvissen die tijdens de wedstrijd gevangen worden mag men in zijn geheel voor jezelf houden. Het aas dat verstrekt word door de organisatie elke dag bestaat uit 4 makrelen, 500 Gram Pijlinktvis en een ½ LB. Verse Zagers, het andere aas is bevroren.

De visserij kan je vergelijken met die in 2016 tijdens het E.K. In Cobh, Ierland. Alleen de verscheidenheid aan vis is hier nog vele malen groter. Men kan ook altijd wel een plaats vinden rond het schiereiland Portland om in de luwte te vissen bij dagen met te veel wind, mocht het extreem weer zijn dan kan er gevist worden in het havengebied van Portland dat afgeschermd ligt van de zee. Hotels en B&B kosten gemiddeld per nacht per persoon tussen de £ 34 en £ 40. Dit is incl. Engels ontbijt.

Maar er zijn diverse mogelijkheden voor het huren van een huis te samen met visvrienden. Die huizen zijn er voldoende aanwezig en is zeer goed geregeld door de organisatie ,,DREAM COTTAGES,, www.dream-cottages.co.uk. Men kan natuurlijk ook je intrek nemen in het hotel van de organisatie, het Crown hotel. Dit is een oud hotel maar de kamers zijn best groot en elke kamer heeft zijn eigen badkamer, op de kamers is meestal een zithoekje om aan je onderlijnen te kunnen werken. Wil je gebruik maken van een van de huizen van Dream Cottages kan je ook contact opnemen met Wil Franken. Die heeft al verschillende malen contact gehad met die firma en ook daar gebruik van gemaakt van een van hun huizen.

De afstand gezien vanuit Bergen op Zoom naar de ferry in Duinkerken 210 KM en Calais een kleine 245 Km. De ferry vanuit Duinkerken is het goedkoopste, maar men kan natuurlijk ook met de ferry vanuit Calais met P & O die ook goedkoop is. Het voordeel in Calais is wel dat de boten elk uur vertrekken en de overtocht duurt 1,5 uur en vanuit Duinkerken is dit om de 2 uur en de overtocht duurt daar 2 uur. De tunnel is ook een alternatief als men er korter over wil doen, maar de tunnel is vrij duur. De afstand van Dover naar Weymouth is dan nog 325 KM. Dit is allemaal snelweg, waarvan de laatste 60 KM. Provinciale weg is, maar zeer goed is.

Informatie : www.weymouthangling.com

Informatie hotels die aan de haven en opstap plaatsen voor de boot liggen:

The ocean hotel : www.theoceanweymouth.co.uk

Lantana Hotel: www.lantanaweymouth.co.uk

The Warwick Hotel: www.thewarwichweymouth.co.uk

The Anchorage Hotel: www.theanchorageweymouth.co.uk

Algemene informatie Weymouth: www.visitweymouth.co.uk.

Informatie betreffende het vissen en materialen:

Ernest Ripson ripson_ernest@hotmail.com

Wil Franken: wilfranken@ziggo.nl

Joop Schik: marianschik@kpnmail.nl

Informatie betreffende de ferry: www.aferry.nl www.overtocht.nl

Of rechtstreeks: DFDS www.dfdsseaways.nl voor vanuit Duinkerken

P & O www.poferries.com/nl/calais-dover

 

Wil Franken