EC Boat Weymouth 2019

E.K. EFSA bootvissen in Weymouth, van 9 – 13 September, 2019 Weymouth, een parel aan de Engelse Zuidkust met daaraan vast het Schiereiland portland en dit alles ligt in het graafschap Dorset.

Weymouth was niet voor niets uitverkoren door het Olympisch Comitè om daar de zeilwedstrijden te houden tijdens de laatste olympiade in Engeland en dat was dan ook geen verrassing, dit omdat er alle middelen zijn om zo iets te organiseren en bij slecht weer daar gebruik kan worden gemaakt van de binnenzee tussen Weymouth en het schiereiland Portland.

Dit is ook een heel groot gebied wat in het verleden als marinebasis diende en afgeschermd is door dammen in de zee. Weymouth is dan ook de parel van de Engelse zuidkust.

Maar Weymouth zelf heeft meer mogelijkheden dan alleen zeilen, het heeft ook de grootste en beste sportvissers vloot in de haven liggen van heel Engeland die dan ook gebruikt word voor die doeleinden , en dan niet alleen voor vissen maar ook voor duiken.

Nergens anders liggen zoveel catamarans in een haven als in Weymouth, voor de sportvisserij zijn er momenteel 20 beschikbaar, het hele arsenaal boten wordt geschat op 50 stuks die voor dit doel geschikt zijn. Overzicht ligplaatsen catamarans Plymouth en Weymouth zijn ook de plaatsen aan de Engelse Zuidkust waar in de eind Tachtiger jaren gepionierd werd met het vissen bij de Engelse kanaaleilanden zoals Geurnsey en Aldernay door 5 daagse trips te maken naar die eilanden vanuit die Engelse plaatsen.

Hier waren de schippers Georgie Dickson van de boot Artellerymen uit Plymouth( tegenwoordig varend met een Blyth catamaran onder de naam C-Cheeta) en de bekende schipper Chris Caines van de boot Tiger Lily (ook een Blyth Catamaran) uit Weymouth voor verantwoordelijk en die daarbij alle gevaren van ,, het kanaal,, trotseerde. Helaas is Chris Caines niet meer in ons midden.

Het hotel waar het hoofdkwartier van EFSA word gevestigd is het CROWN hotel, dit ligt midden in het centrum, vlakbij alle restaurants, shops en de haven waar de ligplaatsen zijn van de boten.

Het hotel heeft 86 kamers en diverse zalen, voor de mensen die daar verblijven worden parkeervergunningen geregeld. www.kingshotels.co.uk/hotels/crown-hotel. Weymouth is ook niet voor niets de thuisbasis van diverse bootvissers uit Nederland en België, in 2005 en 2015 was het Weymouth die de organisatie op zich nam voor het W.K. Bootvissen en in 2011 en 2014 vond daar ook het Eur.Kampioenschap plaats van EFSA.

Al deze wedstrijden waren een groot succes ten eerste door de vangsten en de grote verscheidenheid aan vis in dit deel van Zuid-Engeland. Vanuit het Weymouth Angling Centre worden er elk jaar diverse wedstrijden gehouden met als thuisbasis Weymouth, met de boot maar ook vanaf het strand, want daar ligt ook het beroemde Checil Beach.

Maar om elk jaar je hart op te kunnen halen in Weymouth is er één wedstrijd die er werkelijk bovenuit steekt en dat is de WIBAC, dit staat voor, Weymouth International Boat Angling Challange.

Dit is een festival waarbij men dan ook 5 dagen op zee zit en daar worden dan ook elke dag verschillende soorten visserij beoefent. De naam Challange zegt het al, ze beschouwen het als een uitdaging om tegen elkaar te vissen op basis van vriendschap en collegialiteit en vooral sportiviteit. Alle vis die gevangen word in die 5 dagen is op basis van Catch and release, voor elke vis staan bepaalde punten en word dan direct terug gegooid. Mocht men echter vis meenemen voor eigen consumptie dan blijft dit altijd mogelijk en daar wordt dan de staart van verwijderd.

Weymouth staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan vis, maar ook de zeldzame soorten die alleen daar maar op de banken worden gevangen. Op al die dagen zijn de schipper en controleur zeer belangrijk aan boord om tot een goede visserij te komen Maar gezien mijn ervaring zijn bijna alle schippers vakmensen op hun gebied en vooral met het schatten van het gewicht van de vis, zij zitten vooral bij grote vis daar geen Kilogram naast.

De organisatie van die wedstrijden is in handen van EFSA Engeland ondersteund door Andy Selby van het Weymouth Angling Centre, een ware vakman op dit gebied en geassisteerd door zijn charmante echtgenote Charlotte Selby. Neil Bryant de voorzitter van EFSA Engeland heeft de verantwoordelijkheid voor de organisatie , ondersteund door de andere bestuursleden die ook van wanten weten. Maar wil je meer weten over de wedstrijden en natuurlijk de materialen waarmee gevist word kan je altijd contact opnemen met Joop Schik, Wil Franken of Ernest Ripson, die een schat aan gegevens hebben om goed voor de dag te komen in Weymouth, maar ook op het gebied van reglementen van het festival aldaar en de diverse puntentellingen die daar gehanteerd worden.

De opstapplaats van de boten is aan het ponton voor in de haven, vlakbij de aanleg van de Condor ferry. Daar kan je in de vroege morgen koffie kopen aan de wagen van een speciaal bedrijf en na terugkomst van de boten zijn er hamburgers en diverse andere broodjes te koop aan die kraam onder het genot van een vers getapt biertje.

Daar in de buurt zijn ook de meeste kleine hotels en B&B , je kan als het ware vanuit de achterkant van het hotel of B&B zo op de boot stappen. Het parkeren in Weymouth is soms zeer lastig, maar logeer je bij een van de B & B aan de haven is het geen probleem, die hebben meestal gratis parkeren en men kan vanuit de B & B naar de boten lopen.

Heb je een hotel of huis gehuurd ergens anders in Weymouth, dan vormt dat ook geen probleem, want er zullen waarschijnlijk parkeervergunningen uitgegeven worden om de 5 visdagen gratis te parkeren aan de haven bij de boten. Dit is het voormalige terrein van de Condor Lines Ferry, maar die vaart niet meer op Weymouth, alleen nog vanuit Poole.

Op het haven plateau waar de boten vertrekken is tevens een container geplaatst die dienst doet als hengelsportzaak om eventuele dingen te kopen die men vergeten is of gelijk die dag nog nodig heeft. Tevens is er nog een container die dienst doet als opslagplaats voor het hengelsport materiaal en de loodemmers van deelnemers, zodat die dat niet mee hoeven te slepen naar hun hotel. Deze containers worden in de nacht bewaakt door een beveiligingsbedrijf.

Tevens kan je van te voren aangeven of je samen met een bepaalde of meerdere bepaalde personen samen aan boord wil staan. ( Familie of partners ) Algemene informatie betreft het vissen en het festival: De boten mogen niet verder dan 15 Mijl vanuit de brug in de haven van Weymouth uitvaren.

Er wordt meestal gevist in de omgeving van Portland, dit is een schiereiland waar 4 verschillende stromingen samenkomen, een van de beste plaatsen voor de Zeekarper in Zuid- Engeland. Verder zit er een grote verscheidenheid aan vis. Je kan op 1 dag soms wel 14 verschillende soorten vis vangen. Het aas voor de wedstrijddagen zijn in de prijs inbegrepen, maar voor het begin van de wedstrijd word er nog extra gevist op Makreel, die makreel wordt gezamenlijk bij elkaar gedaan en verdeelt onder de deelnemers op die bepaalde boot. Dit is een taak van de controleur op de boot. Aasvissen die tijdens de wedstrijd gevangen worden mag men in zijn geheel voor jezelf houden. Het aas dat verstrekt word door de organisatie elke dag bestaat uit 4 makrelen, 500 Gram Pijlinktvis en een ½ LB. Verse Zagers, het andere aas is bevroren.

De visserij kan je vergelijken met die in 2016 tijdens het E.K. In Cobh, Ierland. Alleen de verscheidenheid aan vis is hier nog vele malen groter. Men kan ook altijd wel een plaats vinden rond het schiereiland Portland om in de luwte te vissen bij dagen met te veel wind, mocht het extreem weer zijn dan kan er gevist worden in het havengebied van Portland dat afgeschermd ligt van de zee. Hotels en B&B kosten gemiddeld per nacht per persoon tussen de £ 34 en £ 40. Dit is incl. Engels ontbijt.

Maar er zijn diverse mogelijkheden voor het huren van een huis te samen met visvrienden. Die huizen zijn er voldoende aanwezig en is zeer goed geregeld door de organisatie ,,DREAM COTTAGES,, www.dream-cottages.co.uk. Men kan natuurlijk ook je intrek nemen in het hotel van de organisatie, het Crown hotel. Dit is een oud hotel maar de kamers zijn best groot en elke kamer heeft zijn eigen badkamer, op de kamers is meestal een zithoekje om aan je onderlijnen te kunnen werken. Wil je gebruik maken van een van de huizen van Dream Cottages kan je ook contact opnemen met Wil Franken. Die heeft al verschillende malen contact gehad met die firma en ook daar gebruik van gemaakt van een van hun huizen.

De afstand gezien vanuit Bergen op Zoom naar de ferry in Duinkerken 210 KM en Calais een kleine 245 Km. De ferry vanuit Duinkerken is het goedkoopste, maar men kan natuurlijk ook met de ferry vanuit Calais met P & O die ook goedkoop is. Het voordeel in Calais is wel dat de boten elk uur vertrekken en de overtocht duurt 1,5 uur en vanuit Duinkerken is dit om de 2 uur en de overtocht duurt daar 2 uur. De tunnel is ook een alternatief als men er korter over wil doen, maar de tunnel is vrij duur. De afstand van Dover naar Weymouth is dan nog 325 KM. Dit is allemaal snelweg, waarvan de laatste 60 KM. Provinciale weg is, maar zeer goed is.

Informatie : www.weymouthangling.com

Informatie hotels die aan de haven en opstap plaatsen voor de boot liggen:

The ocean hotel : www.theoceanweymouth.co.uk

Lantana Hotel: www.lantanaweymouth.co.uk

The Warwick Hotel: www.thewarwichweymouth.co.uk

The Anchorage Hotel: www.theanchorageweymouth.co.uk

Algemene informatie Weymouth: www.visitweymouth.co.uk.

Informatie betreffende het vissen en materialen:

Ernest Ripson ripson_ernest@hotmail.com

Wil Franken: wilfranken@ziggo.nl

Joop Schik: marianschik@kpnmail.nl

Informatie betreffende de ferry: www.aferry.nl www.overtocht.nl

Of rechtstreeks: DFDS www.dfdsseaways.nl voor vanuit Duinkerken

P & O www.poferries.com/nl/calais-dover

 

Wil Franken